Imperia

Rosa, en tjejfärg?

Kategori: Allmänt

Tänk att en färg som rosa kan vara så laddad med olika känslor och åsikter.

Tänk att vad vi sätter på våra barn påverkar hur vi bemöter dem.

När barnet föds bryr de sig inte ett dugg om vilken färg eller vilka kläder de har på sig, än mindre vet de att olika färger symboliserar olika saker. Det de märker på sikt att de blir behandlade olika beroende på vad de har på sig. Och tyvärr spelar kläder och färger en större roll än vad de borde göra.

Flickor får höra hur fina och söta det är i sina kläder, och pojkar som ofta har mörka kläder på sig, får höra att de är tuffa och coola. Vuxna är överlag mjukar i sitt sätt mot de "fina" tjejerna och skojar på ett fysiskt sätt mer med de "tuffa" killarna.

Det är alltså vi vuxna med våra värderingar som påverkar barnens uppfattning om sig själva beroende av vad de har på sig. Det är ju inte kläderna eller färgen rosa i sig som är ett problem utan hur barnet som bär dem blir bemötta i dem.

En del föräldrar är tveksamma till att använda färgen rosa på sina döttrar, just för att den symboliserar värden som anses stereotypa för just flickor.

Problemet är ju bara att när föräldrar väljer att inte klä sina barn i rosa, för att de inte vill att hon ska bli bemött på ett visst sätt bara för att hon är just flicka, bekräftar de ju samtidigt att färgen rosa är lite fel och mindre bra. Det blir ju ett sätt att förminska något som är typsikt tjejigt.

Jag tycker det är synd och blir ett problem när färger och kläder begränsas till bara ett kön. Jag tycker också det är ett problem att det bara är de typiskt "tjejiga" kläderna som ofta problematiseras, det innebär ju också att bara de tjejiga värdena ifrågasätts och att killars sätt att vara, om vi nu generaliserar, ses som bättre och mera värt.

Det är viktigt att komma ihåg att traditionella könsroller begränsar båda könen, inte bara flickor.


Bild från boken "Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två"
  

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: